The Net & The Butterfly adlı bir kitap okumuştum, Cem Soysal ile yaptığımız söyleşide Nanogriptech’ten bahsederken hatırladım, açıp notlarıma baktım.
Kitap buluşu; daha önce çözülmeyen, takılınan size engel olan bir durumun yeni bir yöntemle, yolla aşılması olarak tanımlamış. 4’e ayırmış:
Eureka: Bir buluş yapmak için o soruna kendinizi kaptırmış olmalısınız. Genellikle çözüm o sorunu düşünmezken gelir. (Favori örneğim Back to the Future’da Doktor’un banyoda düştükten sonra çizdiği “flux capacitor” resmi)
Metaforik: Çözüm eurekadaki gibi bitmiş haliyle gelmez, biraz daha üstünde çalışmaya ihtiyaç vardır. Örneğin biomimicry, insan yaşamına ilişkin doğadan birebir aldığımız bir tasarım. Beyin biranda iki farklı durum arasında bir paralellik kurar. (Nanogriptech’te Geko kertenkelesi gibi). Bu arada çizim yapmak çok yararlıdır. Görsel düşünme beynin dil ve analitik düşünmesinden farklı bölgeleri çalıştırır. Hatta çizme işinde iyi değilseniz daha da iyi, çünkü daha metaforik yaklaşmanıza neden olur.
Sezgisel: Sezgisel buluşlar mantığa açıklamaya meydan okur. Neden olduğunu bilmezsiniz ama işe yarayacağına inanırsınız.
Paradigmasal: Newton, Einstein, Darwin’in yaptığı paradigmayı, varolan inanışı kökten değiştirmeye dayanan ve tabii nadir görülen buluşlar
Nanogriptech örneğini ve söyleşimizi dinlemek için https://www.meteyurtsever.com/2021/04/19/cem-soysal-ile-derin-teknoloji-yatirimciligi/