Müşterilere “rağmen” müşteriler için!

Araştırmaya karşı olan yöneticilerin her tartışmada büyük bir keyifle ateşledikleri (Ford’a atfedilen) “müşterilere sorsaydım daha hızlı giden at isterlerdi” füzesi karşıdakileri yıkmaz ama yönetici de özgüvenini ve pozisyonunu korur. Doğrusu müşteri ne istiyor sorusunun “cevabının” müşteri tarafından verilemeyeceğine ben de inanıyorum. Ama ona sormamak gerektiği anlamına gelmiyor, onu tam manasıyla anlamak için onun söylediği şeylerin altında yatan kök nedene (içgörüye) inmek gerekiyor. Başarılı kişilerin sırrı kendi bildiklerini okumakta değil insanları çok iyi anlamalarındadır.

Oğuzhan Bey ile yaptığımız söyleşide TOFAS’taki insan odaklı tasarım çalışmalarını 2018 yılında Ugur Cem Yildiz önderliğinde, yayınladıkları bir kitapla taçlandırdıklarını anlatmıştı. Şu cümle bu kitaptan “Ekip çoğunlukla “kullanıcılar şunu istiyor”, “şu olsa güzel olur dediler” gibi cümleler kuruyorlarsa derine inilememiş demektir.”

Söyleşiye hazırlık yaparken bu kitabı okudum, gerçekten Türkçe kaynaklar arasında tasarım odaklı düşünme için önerebileceğim en iyi kaynak kitaplardan birisi.

Kitap çalışan memnuniyeti üzerine odaklı olsa da bence tasarım odaklı düşünmeyi anlamak ve uygulamak isteyen herkese hitap ediyor. Kitaptaki örnekler belli bir konu etrafında ve gerçek hayattan, kendi uygulamalarından alındığı için de kolay okunuyor.

Oğuzhan Bey sağolsun bir kitabı dinleyicilerimize hediye etmek istediğini söyledi. Bu gece yarısına kadar Insightful/Bilgili💡 düğmesine basıp çekilişe katılabilirsiniz. Herkese iyi okumalar ve iyi şanslar.

Not: 🎉🎁📘 Hande Altun Hanım sizi tebrik ederiz. Katılımcıların isimlerinden hazırladığım excel’de yaptığımız random seçimde (Oğuzhan Bey enter’a bastı 😄) siz çıktınız. Adresinizi bana (veya kendisine) özelden iletirseniz, Oğuzhan Bey size kitabı kargolayacak. Bu güzel jest için kendisine ben de tekrar teşekkür ediyorum. Katılan herkese ilgisi için teşekkür ediyorum, sevgilerimle…

Tartışmaya katılın

Okumaya devam edin